Αγιουβερδικοί τύποι – Μάθε ποιο στοιχείο είσαι!

Η Αγιουρβέδα είναι γνωστή ως η ινδική ιατρική. Πριν από χιλιάδες χρόνια, όταν οι Ινδοί γκουρού μελέτησαν την φυσιολογία του ανθρώπου, άρχισαν να πιστεύουν ότι κάθε άτομο αποτελείται από διάφορες ενέργειες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των προσωπικοτήτων του καθενός. Ονόμασαν αυτές τις ενέργειες «ντόσας» και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν τρεις οι οποίες καθορίζουν το τί συμβαίνει μέσα στους ανθρώπους. Ενώ και οι τρεις doshas είναι παρόντες σε όλους, καθένας έχει μια συγκεκριμένη κυρίαρχη έναντι των άλλων. Αυτή προσδιορίζει τον τύπο σώματος ενός ατόμου, τις προτιμήσεις των τροφίμων και τις διαθέσεις του. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τις ιδιότητες κάθε ντόσα -Αγιουβερδικού τύπου.

Οι αγιουβερδικοί τύποι
Βάτα

Η Βάτα κυβερνά κάθε κίνηση μέσα στο σώμα σε νοητικό και σωματικό επίπεδο. Ελέγχει τη ροή του αίματος, την εξάλειψη των αποβλήτων, την αναπνοή και την κίνηση των σκέψεων. Δεδομένου ότι ο Pitta και ο Kapha δεν μπορούν να κινηθούν χωρίς αυτή, η Βάτα θεωρείται ο ηγέτης των τριών Αγιουρβεδικών αρχών στο σώμα. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την Vata σε καλή ισορροπία.

Τα άτομα με  Βάτα ντόσα τείνουν να είναι πολύ λεπτά, πολύ ευλύγιστα και η  ξηρότητα είναι χαρακτηριστικό του εσωτερικού τους περιβάλλοντος.
Η προσωπικότητα των Βάτας χαρακτηρίζεται από πνευματικότητα. Είναι καλοί ομιλητές, διαβάζουν πολύ και είναι εξαιρετικά εύκολο να συνομιλήσει κανείς μαζί τους.
Το στοιχείο αέρα που κυβερνά αυτή τη ντόσα, είναι αυτό που προσδίδει τις καλλιτεχνικές και δημιουργικές δεξιότητες στους ανθρώπους.

Οι άνθρωποι της Βάτας προτιμούν ζεστά, ελαφρώς πικάντικα τρόφιμα που είναι πλούσια σε καλό λίπος.
Η σωστή ενυδάτωση  είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς είναι επιρρεπείς στην ξηρότητα, βεβαιωθείτε όμως ότι πίνετε μόνο ζεστά υγρά.

Πίττα

Η πίττα ντόσα είναι αυτή που ελέγχει το μεταβολισμό, τα επίπεδα της ενέργειας και τον μετασχηματισμό- αλλαγές σε μυαλό και σώμα. Ελέγχει όχι μόνο πώς χωνεύουμε τα τρόφιμα, αλλά και πώς μεταβολίζουμε τις αισθητηριακές μας αντιλήψεις και πώς διακρίνουμε το σωστό από το λάθος.

Οι τύποι Πίττα είναι γεννημένοι ηγέτες καθώς το στοιχείο τους είναι η φωτιά.
Έχουν ένα ρωμαλαίο και δυνατό σώμα, είναι εκκρηκτικοί  και τείνουν να κυριαρχούν στους άλλους.
Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να καταστρέψει μια προσωπικότητα πίττα.
Οι άνθρωποι Πίττα αγαπούν τη δημόσια ομιλία, είναι οργανωτικοί και έχουν  επιχειρηματικό μυαλό, αλλά δεν έχουν υπομονή.

Όσοι ανήκουν σε αυτόν τον αγιουρβεδικό τύπο τείνουν να υποφέρουν από καούρα, οξύτητα, έλκη και φλεγμονές του δέρματος.

Κάφα

Η Κάφα ντόσα είναι αυτή που ελέγχει τη δομή του σώματος. Συγκρατεί όλα τα κύτταρα και είναι υπεύθυνη για την άμυνα του σώματος, διασφαλίζοντας ότι το σώμα παραμένει  προστατευμένο πάντα.

Οι τύποι Κάφα έχουν ισχυρή δομή σώματος και εξαιρετική αντοχή, είναι συνήθως αυτοί  οι άνθρωποι στους οποίοπαρηγοριά και φροντίδα.  Όσοι ανήκουν σε αυτόν τον αγιουβερδικό τύπο είναι γενικά πιο χαλαροί, εύκολοι στην συνεννόηση αλλά μισούν την πίεση.

Από την άποψη της υγείας, οι κάφας  τείνουν να είναι οι πιο υγιείς όλων των ντόσας αν και έχουν γενετική προδιάθεση στο να είναι υπέρβαροι. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να χάσουν τα περιττά  τους κιλά έστω και αν καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια.

Η γνώση του Αγιουβερδικού τύπου στον οποίο ανήκεις, θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις βαθύτερα τον εαυτό σου, θα σου απαντήσει κάποια αναπάντητα ερωτήματα που έχεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του σώματος σου και θα σε βοηθήσει να ζήσεις μια ζωή περισσότερο ισσορροπημένη προσφέροντας αγάπη και φροντίδα στον εαυτό σου!
Το να αντιληφθείς πως κυβερνούν οι ενέργειες το σώμα σου σε οδηγεί στην κατανόηση της μοναδικότητάς σου.
Με αυτόν τον τρόπο θα πάψεις να ¨τιμωρείς¨τον εαυτό σου, προσπαθώντας να ακολουθήσεις διατροφικές, σωματικές και νοητικές νόρμες και θα τον αγαπήσεις για αυτό που είναι, θα μάθεις πως να τον φροντίζεις!

Η Αγιουβέρδα είναι το αδερφάκι της Γιόγκα και μαζί σε οδηγούν στην Ένωση, στην ένωση με όλα τα κομμάτια του εαυτού σου!
Για να βρείς την δική σου «ντόσα» κάνε κλικ  εδώ 
Πηγές
https://chopra.com
https://www.curejoy.com