Για έναν καλύτερο ύπνο

Ο ύπνος αποτελεί μια πολύ σημαντική διαδικασία για το σύστημά μας και έναν ζωτικής σημασίας παράγοντα για καλή υγεία και ευεξία. Κατά τη διάρκεια του ύπνου τα κύτταρά μας ανανεώνονται, οι μύες χαλαρώνουν, οι ιστοί  αναπτύσσονται και η ενέργεια του συστήματος αποκαθίσταται. Ο ύπνος βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα  να παραμείνει δυνατό, ισορροπεί την όρεξη μας, ρυθμίζει τα επίπεδα των ορμονών και βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς.

Ο ύπνος επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της ζωής μας με το πόσο γεμάτοι ενέργεια, σε καλή διάθεση και σε ετοιμότητα νιώθουμε ώστε να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητά μας.

Είναι γεγονός πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας υποφέρουν από προβλήματα που σχετίζονται με την διαδικασία του ύπνου. Τα προβλήματα αυτά έρχονται μαζί με τα υψηλά επίπεδα στρες τα οποία βιώνουμε στην καθημερινότητα μας και παραμένουν αποθηκευμένα στο σύστημά μας. Τα υψηλά επίπεδα στρες δεν επιτρέπουν την χαλάρωση του νευρικού συστήματος έχοντας σαν αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της απόκρισης «πάλεψε ή τρέξε». Αυτό που βιώνει το σώμα μας είναι ότι βρίσκεται σε κίνδυνο και το μήνυμα που στέλνει στον εγκέφαλο είναι η άμεση ανάγκη για επίλυση της «κρίσης».
Δίνοντας μια απλή περιγραφή έγινε μόλις αντιληπτός ο λόγος που σας κάνει να μένετε ξύπνιοι την νύχτα.

Σχετικά με τα προβλήματα ύπνου

Τα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο διαφέρουν και ο καθένας μας τα βιώνει σε διαφορετικό βαθμό και με διαφορετικό τρόπο. Τα βασικά προβλήματα ύπνου είναι:

 1. Αϋπνία
  Μένετε ξάγρυπνοι όλο το βράδυ, δεν υπάρχει το αίσθημα της κούρασης. Βρίσκεστε σε κατάσταση συναγερμού
 2. Δυσκολία στο να αποκοιμηθείτε 
  Το μυαλό σας υπερλειτουργεί, είτε βρίσκεται σε κατάσταση υπερανάλυσης είτε «πετάγεται» από σκέψεις. Ο φόβος σας έχει καταβάλλει
 3. Κακά μοτίβα ύπνου
  Μπορείτε να αποκοιμηθείτε αλλά ξυπνάτε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της νύχτας. Στο υποσυνείδητο κομμάτι του εγκεφάλου σας υπάρχουν πολλά άλυτα θέματα
 4. Ξυπνάτε νωρίς το πρωί ανεξάρτητα με το τι ώρα πάτε για ύπνο
  Βιώνεται υψηλά ποσοστά αγωνίας ή και έλλειψης ασφάλειας. Το σύστημα σας βρίσκεται σε λειτουργία επιβίωσης
 5. Κοιμάστε αργά τη νύχτα
  Έχετε παραπάνω στρες αποθηκευμένο στο σώμα σας από αυτό που μπορεί να διαχειριστεί ο οργανισμός σας. Προέρχεται είτε από την ένταση της ημέρας είτε είναι χρόνιο πρόβλημα

Το να μην μπορείτε να κοιμηθείτε σημαίνει ότι το σύστημά σας δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο  να χαλαρώσει και να διεξάγει τις ανανεωτικές του διαδικασίες. Αν αυτή η κατάσταση γίνει καθημερινή συνήθεια, τότε θα αντιμετωπίσετε πολλές δυσκολίες στην καθημερινή σας λειτουργικότητα και η υγεία σας θα αρχίσει να ζημιώνεται.
Και εδώ είναι που έρχεται η λύση, απόλυτα ασφαλής, φυτική που σέβεται την φύση αλλά τον άνθρωπο, από το Παραδοσιακό Σύστημα Ιατρικής της Ινδίας, την Αγιουβέρδα.

Tips & Tricks για γλυκά όνειρα

Ζεστό γάλα με μπαχαρικά
Πιείτε μια κούπα ζεστό γάλα της αρεσκείας σας προσθέτοντας 1 πρέζα κάρδαμο, μια πρέζα κουρκουμά και 1 κουταλιά  μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.

Αιθέριο Έλαιο Σανδαλόξυλου
Βάλτε σε έναν αρωματιστή 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου από σανδαλόξυλο και τοποθετήστε τον στο υπνοδωμάτιό σας. Το σανδαλόξυλο είναι γνωστό ότι προσφέρει ηρεμία και προάγει τον βαθύ ύπνο.

Ζεστό Σησαμέλαιο
Κάντε μασάζ στα πέλματά σας με σησαμέλαιο που έχετε ζεστάνει, βάλτε τις κάλτσες σας και χαλαρώστε.

Μαξιλαράκια με βότανα
Μικρά μαξιλαράκια που περιέχουν χαλαρωτικά βότανα πωλούνται στο εμπόριο, αλλά μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα τα δικά σας. Διαλέξτε ένα βότανο όπως λεβάντα ή χαμομήλι και τοποθετήστε τα μικρά μαξιλαράκια μέσα στο μεγάλο μαξιλάρι σας!

Η αναπνοή Nadisodana
Είναι μια αναπνευστική άσκηση της Yoga η οποία χαλαρώνει και ισορροπεί το νευρικό σύστημα. Ουσιαστικά αναπνέετε εναλλάξ από τα δύο σας ρουθούνια. Ξεκινήστε από το αριστερό καθώς έχετε κλείσει το δεξί ρουθούνι με τον αντίχειρά σας. Πάρτε μια εισπνοή, κλείστε το αριστερό ρουθούνι με τα μικρά σας δάχτυλα, ανοίξτε το δεξί και εκπνεύστε. Εισπνεύστε τώρα από το δεξί, κρατώντας κλειστό το αριστερό, κλείστε το δεξί, απελευθερώστε το αριστερό και εκπνεύστε. Αυτός είναι ένας κύκλος.
εκτελέστε 5 με 10 κύκλους λίγο πριν πάτε στο κρεβάτι σε καθιστή θέση.

Διαλογισμός
Το να βρεθείτε σε διαλογισμό για 15-20 λεπτά στο τέλος της ημέρας  θα καθαρίσει το νοητικό αλλά και το ενεργειακό σας πεδίο. Ο στόχος είναι να βρεθείτε στο κρεβάτι σας με καθαρό το μυαλό σας και με ανοιχτή και ήρεμη την καρδιά σας.

Αν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια σχετικά με την διαδικασία του διαλογισμού επικοινωνήστε μαζί μας! Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

Yoga Nidra
Η Yoga Nidra είναι μια πρακτική της Yoga, γνωστή ως «συνειδητός ύπνος». Μπορείτε να την εκτελέσετε είτε πριν πάτε για ύπνο για να απελευθερώσετε το σύστημά σας, είτε κατά την διάρκεια της ημέρας όταν νοιώθετε χωρίς ενέργεια. Έχει άμεσο αποτέλεσμα στα επίπεδα της ενέργειάς σας, τη διάθεση και τη διαύγεια σας.
Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη Yoga Nidra.

» Ένα καλό γέλιο και ένας καλός ύπνος έιναι οι δύο καλύτερες θεραπείες για ο,τιδήποτε.»