Η αξία της προετοιμασίας στην διατροφή

Το να μην προετοιμάζουμε τα γεύματα μας θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο να φάμε καποια στιγμή ο,τι βρούμε μπροστά μας! Πόσες φορές έχει τύχει αυτό σε όλους μας?  Συμβαίνει στην κουζίνα μας.
Δεν μας συμβαίνει όμως στο γραφείο μας , στη δουλειά μας…γιατί άραγε?
Η απάντηση είναι απλή , γιατί εκεί έχουμε μάθει την αξία της προετοιμασίας.

Προγραμματίζω την διατροφή μου σημαίνει ότι φροντίζω ώστε να έχω ισορροπημένη διατροφή ,καλή υγεία, εξοικονόμηση χρημάτων, εξοικονόμηση χρόνου, λιγότερο stress και γερούς δεσμούς με την οικογένεια μου.
Με τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό δεν θα κάνετε το βασανιστικό ερώτημα ” Τι θα φάμε αύριο;” και έτσι, μειώνετε τις πιθανότητες να καταφύγετε στην λύση του delivery, όπου και χρήματα θα ξοδεύατε και επιπλέον θα καταναλώνατε τροφή με πολυ μειωμένη, ίσως και ανύπαρκτη διατροφική αξία.

Το φαγητο είναι ενέργεια, μιλάει σε όλα τα κύτταρα μας, ενεργοποιεί ή οχι, τις πληφοροφορίες του DNA μας , δημιουργώντας υγεία ή α-σθένεια, αδυναμία. Αξίζει λοιπον να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτό που λέγεται καθημερινό φαγητό, η καλύτερα καθημερινή θρέψη και αυτοφροντίδα.

Για όλες τις μαμάδες και τους μπαμπάδες δε, είναι ο καλύτερος τρόπος να το μάθουμε και στα παιδιά μας. Παρακάτω θα βρείτε μερικές απλές συμβούλες που θα σας βοηθήσουν σε αυτή την υπέροχη αποστολή αυτοφροντίδας και αγάτης για την οικογένεια σας.

 

Πως θα προγραμματίσω την διατροφή μου

 

Βήμα 1

Φτιάξτε μια λίστα με τα αγαπημένα σας φαγητά/συνταγές για πρωινό, μεσημερινό, βραδινό.
Συμπερλιάβετε φαγητά απο διάφορες κατηγορίες ώστε να πετύχετε μια ισορροπημένη διατροφή.

 

Βήμα 2 

Φτιάξτε ένα μενου εβδομάδας ανάλογα με τις διατροφικές σας ανάγκες.
Βάλτε το χαρτί αυτό στο πορτοφόλι , το ψυγείο σας & το ημερολόγιο σας .
Κατι επίσης που έχει διευκολύνει πολυ εμένα είναι η καθιέρωση ορισμένων vegan ημερών, οπως πχ η Δευτέρα χωρίς κρέας ή η Τετάρτη της ωμοφαγίας , και έτσι έχω μια πιο συγκεκριμένη κατεύθυνση για το τι θα μαγειρέψω/καταναλώσω τις συγκεκριμένες ημέρες. Επίσης για τα παιδια μου, η Παρασκευή είναι πάντα ημέρα μακαρονάδας οπότε είναι μια ημέρα για την οποία ποτέ δεν ανησυχώ και η σάλτσα γίνεται πάντα απο την προηγούμενη Κυριακή.

 

Βήμα 3

Φτιάξτε τη λίστα αγορών σας και πάρτε την μαζί σας στο σούπερ μάρκετ.
Η λίστα μας γλυτώνει από περιττά έξοδα κι επιπρόσθετα μας βοηθά να μείνουμε πιο κοντά στο στόχο μας που είναι να τρεφόμαστε υγιεινά.
Πριν φτιάξουμε την λίστα με τα ψώνια μας θα πρέπει να κάνουμε έναν έλεγχο στα ντουλάπια της κουζίνας και στο ψυγείο. Ελέγχουμε τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων, για να διαπιστώσουμε τι πραγματικά μας λείπει και τι συνταγές θα μπορούσαμε να κάνουμε με τα τρόφιμα που είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης.
Αν δεν καταναλώνετε μια τροφή τακτικά π.χ γιαούρτι τότε προσδιορίστε πόσο συχνά θα το καταναλώσετε για να μην τα πετάτε αφού θα έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους.

Θυμηθείτε όλες τις κατηγορίες, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, δημητριακά/σπόρους, μπαχάρια, κρέας, ψάρι (ανάλογα με το μενου της εβδομαδας). Η λίστα του super market θα πρέπει να οργανωθεί σύμφωνα με τις ομάδες τροφίμων όπως αναφέρθηκε και παραπάνω (κρέας, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά) ή με το αν τα τρόφιμα είναι κατεψυγμένα , βρίσκονται στα ψυγεία ή στα ράφια. Έτσι εξοικονομούμε χρόνο και δεν αγχωνόμαστε ότι έχουμε ξεχάσει κάτι.

 

Βήμα 4

Ημέρα προετοιμασίας

Ισως το πιο σημαντικό βήμα από όλα , η ημέρα προετοιμασίας σας! Για πολλούς Κυριακή πρωι, η ημέρα της προετοιμασίας είναι η ημέρα που θα ετοιμάσετε τα φαγητά αυτά που μπορείτε να αποθηκεύσετε για να τα χρησιμοποιήσετε σαν “τουβλάκια” μέσα στην εβδομάδα σας. Είμαστε όλοι πολυ απασχολημένοι, ζούμε όλοι γρήγορες ζωές. Οταν η εβδομάδα σας ξεκινήσει με φαγητο στο ψυγείο, σίγουρα η καθημερινή προετοιμασία θα γίνει πιο ευκολη.
π.χ. μια ημέρα που δεν προλαβαίνετε να μαγειρέψετε, μπορείτε πάντα να συνθέσετε μια σαλάτα με μια απο τις πρωτείνες που έχετε ήδη μαγειρέψει, φακές και πράσινα ή να φτιάξετε ένα ρύζι για τα παιδια και να το συμπληρώσετε με κιμά και λαχανικά. Επίσης ένα κομμάτι ψητο κοτόπουλο , γίνεται ένα υπέροχο σαντουτς με μαρούλι και ντομάτα στο σχολικό lunchbox ή στο γραφείο

Μερικά είδη που μπορείτε να ετοιμάσετε την ημέρα προετοιμασίας

  • ρύζι, κινοα, κριθάρι, κους κους
  • φακές βρασμένες, φασόλια (στο νερό), ρεβύθια (στο νερό)
  • 1-2 είδη ζωικής πρωτείνης πχ (κιμάς ή κοτοπουλο στο φούρνο, μπιφτεκάκια, γαλοπούλα)
  • αυγά βραστά

Η ημέρα προετοιμασίας είναι πραγματικά σωτήρια , είτε έχετε οικογένεια είτε μαγειρεύετε για τον εαυτό σας, και την τεράστια αξία της θα την αντιληφθείτε μόνο μέσα στην δύσκολη εβδομαδα. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες, κανείς μας δεν παίρνει σωστές αποφάσεις νηστικός.
Επίσης μέσα στην εβδομάδα, εκείνες τις ημέρες, που το πρόγραμμά σας δεν επιτρέπει χρόνο για μαγείρεμα, μπορείτε να προγραμματίσετε να μαγειρέψετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από την προηγούμενη ημέρα ώστε να υπάρχει σπιτικό φαγητό την επόμενη μέρα.

 

Βήμα 5

Μαγειρέψτε πρώτα πράγματα που χαλάνε ευκολα
Σπανάκι, μπροκολο, όλες οι σαλάτες και το ψάρι είναι καλό να καταναλώνονται πρώτα γιατι χάνουν πολυ γρηγορα όχι μονο τη φρεσκάδα τους αλλα και τα θρεπτικά τους συστατικά. Οσπρια, κινοά , φασολάκια πρασινα, καρότα, αγκινάρες, έχουν πιο μεγάλη ζωή.

 

Tips Αυτοφροντίδας & Καθημερινής Θρέψης

 

  • Κάθε ένας απο εμάς έχει τις δικές του μοναδικές ανάγκες, γιατι ζούμε μια διαφορετική ζωή.
  • Διαλέξτε τι λειτουργεί στη δική σας ζωή και κάντε το καθημερινοτητα!
  • Πάρτε την ευθύνη του φαγητού σας, της θρέψης σας στα χέρια σας!
  • Διαλέξτε τις γεύσεις και τις συνταγές που σας ευχαριστούν, εμπνευστείτε, δημιουργήστε στην κουζίνα, βάλτε χρώματα και δοκιμάστε συνδιασμούς νέους!
  • Φτιάξτε το πρόγραμμα σας με αγάπη και συνέπεια!

Η απόφαση είναι πάντα δική σας….και ας μην ξεχνάμε, το φαγητό πάνω απ’ όλα είναι ενέργεια αγάπης.