Η σημαντικότητα του δέρματος

Το δέρμα μας αποτελεί ένα ξεχωριστό όργανο του οργανισμού από μόνο του. Είναι υπεύθυνο για πολλές λειτουργίες με σημαντικότερες την παραλαβή θρεπτικών συστατικών και την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό. Το δέρμα μας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες που οδηγούν σταδιακά στην αλλοίωση του και την μη σωστή λειτουργία του. Είναι σημαντικό να μάθουμε να φροντίζουμε σωστά το δέρμα μας, σε όλη την επιφάνεια του σώματός μας, εάν θέλουμε να ζήσουμε την ζωή μας με ευεξία και υγεία.

Ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες του δέρματός μας όμως;

 1. Είναι ο πρώτος αμυντικός μηχανισμός του σώματός μας
  Κάθετι που θέλει να εισέλθει στο σώμα μας, συνήθως έρχεται πρώτα σε επαφή εξωτερικά με το δέρμα μας. Έτσι το δέρμα μας. μάς προστατεύει από ιούς, βακτήρια και μολύνσεις.
 2. Δρα ως αποτοξινωτικός μηχανισμός. Το δέρμα αποβάλλειμέσω του ιδρώτα τις τοξίνες που συσσωρεύονται μέσα στο σώμα μας ως απόβλητα των τροφών ή των μηχανισμών του σώματος.
 3. Παράγει βιταμίνη D, καθώς το δέρμα μας είναι αυτό που έρχεται σε επαφή με τον ήλιο. Το επίπεδο της καθαρότητας του δέρματος παίζει σημαντικό ρόλο στην πολύτιμη αυτή διαδικασία.
 4. Ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος καθώς έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και παρέχει τις αντίστοιχες πληροφορίες σχετικά με την επιβίωσή μας.
 5. Το δέρμα μας είναι αυτό που μας θρέφει. Μέσω του δέρματος γίνεται απορρόφηση πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Για να μπορέσει όμως το δέρμα μας να εκτελέσει αβίαστα αυτές τις λειτουργίες χρειάζεται να βρίσκεται σε μια υγιή κατάσταση παραλαβής-παράδοσης. Σε αυτή του την προσπάθεια τροχοπέδι αποτελλούν κάποιοι βασικοί παράγοντες που συναντάμε στην καθημερινότητά μας και επηρεάζουν άμεσα την δομή αλλά και την ποιότητα του δέρματός μας.

Παράγοντες που επηρεάζουν την καλή λειτουργία του δέρματος

 1. Η μόλυνση του περιβάλλοντος.
  Με την αύξηση των ρυπών και την μείωση των δασών, παρατηρείται όλο και μεγαλύτερη αύξηση στη μόλυνση του αέρα. Οι αυξανόμενες τοξίνες που έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας, έχουν ως αποτέλεσμα να φράζουν τους πόρους του και να μην επιτρέπουν την ελεύθερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
 2. Το νερό που καταναλώνουμε.
  Το νερό είναι αυτό που βοηθά στην κάθαρση, εσωτερική αλλά και εξωτερική του οργανισμού μας. Το ζήτημα στην εποχή μας είναι ότι το ποιοτικό αλλά και ποσοτικό επίπεδο του νερού που καταναλώνουμε είναι κάτω του μετρίου. Το νερό περιέχει διάφορες χημικές ουσίες βλαβερές προς τον οργανισμό ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν ελάχιστη ποσότητα νερού σε σχέση με την ημερήσια ανάγκη τους.
 3. Τα προιόντα ομορφιάς-προσωπικής περιποίησης
  Τα περισσότερα καλλυντικά και προίντα ομορφιάς περιέχουν χημικές ουσίες που είναι τοξικές για το δέρμα και κατ’ επέκταση και για όλων τον οργανισμό μας.
 4. Το χλώριο της πισίνας.
  Η παρατεταμένη επαφή με το χλώριο έχει βλαβερές συνέπειες για το δέρμα μας αφού κατά κύριο λόγο το αφυδατώνει.
 5. Το περιβάλλον εργασίας.
  Ο χώρος που εργαζόμαστε είναι σημαντικός διότι οι ουσίες που εισπνέουμε ή έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας είναι ζημιογόνες. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που εργάζεται σε ένα εργοστάσιο έρχεται σε επαφή με περισσοτερες βλαβερες ουσίες από κάποιον που είναι στο γραφείο.
 6. Ο τόπος κατοικίας.
  Κάποιος που μένει στο κέντρο της πόλης απορροφά περισσότερους ρίπους και περιβαλλοντικές τοξίνες από κάποιον που διαμένει στα προάστια της Αθήνας.

Υπάρχουν όμως λύσεις και τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την σωστή λειτουργικότητα και την καλή υγεία του δέρματός μας.

 •  Το νερό που καταναλώνουμε αλλά και που πλενόμαστε χρειάζεται να προέρχεται από μια φιλτραρισμένη πηγή. Υπάρχουν πλεόν στην αγορά πολλά φίλτρα νερού σε διάφορες τιμές που μπορόυν να μας εξασφαλίσουν την καθαρότητα του.
 • Προσοχή στα προιόντα που χρησιμοποιούμε πάνω στο δέρμα μας. Ιδιαίτερα οι γυναίκες με τα καλλυντικά που χρησιμοποιούν στο πρόσωπο τους καθημερινά. Άλλα προιόντα που χρησιμοποιούμε είναι το αφρόλουτρο, τα σαπούνια, το σαμπουάν μαλλιών, οι κρέμες ξυρίσματος, οι ενυδατικές κρέμες. Πολλά από αυτά τα προιόντα έχουν κατηγορηθεί για διάφορες δερματικές ασθένειες αλλά και για πρόκληση καρκίνου. Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να ελέγχουμε τα εκάστοτε συστατικά των προιόντων που χρησιμοποιούμε, να επιλέγουμε φυτικές μάρκες ή hand made προιόντα.
 • Η συμβολή μας στη μόλυνση του πλανήτη.
  Να επιλέγουμε το περπάτημα για κοντινές διαδρομές, την πάνινη από την πλαστική σακούλα, να σεβόμαστε την παραλία και να μαζεύουμε τα σκουπίδια, να χρησιμοποιούμε γυαλί και όχι πλαστικό είναι κάποιοι από τους τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε στην μείωση του προσωπικού μας αποτυπώματος και κατεπέκτασιν στην μείωση της τοξικότητας που λαμβάνουμε.
 • Η ποιότητα των ρούχων που επιλέγουμε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία του δέρματος. Ρούχα κατασκευασμένα από νάυλον δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει φράζοντας τους πόρους του. Τα βαμβακερά ή τα λινά ρούχα είναι μια καλή επιλογή για την καθημερινότητά μας.
 • Ο σωστός καθαρισμός του δέρματος μας είναι μια σημαντική διαδικασία που πρέπει να υπάρχει στην καθημερινότητα μας. Όπως αναφέρθηκε είναι σημαντικό το καθαριστικό σαπούνι που χρησιμοποιούμε να είναι μη τοξικό. Επιπλέον για τον σωστό καθαρισμό του δέρματός μας συνιστάται η χρήση λούφας.
 • Μια εβδομαδιαία αποτοξίνωση του δέρματος, είτε μέσω της απολέπισης με χοντρό αλάτι, είτε μέσω της παραμονής για 20 λεπτά σε σάουνα, είτε μέσα από αποτοξινωτικά μπάνια είτε μέσω του εξειδικευμένου λεμφικής μεθόδου/μασάζ για αποβολλή των τοξινων.
 • Αποβολλή των αποθηκευμένων τοξινών μέσω της αερόβιας άσκησης και της εφίδρωσης. Η εφίδρωση αποτελλεί έναν αυτοσχέδιο φυσικό μηχανισμό αποτοξίνωσης. Μια φυσική δραστηριότητα για 30 με 40 λεπτά ημερησίως που θα σας κάνει να ιδρώσετε ειναί ένας πολύ καλός τρόπος για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.
 • Τέλος η διατροφή που επιλέγουμε, παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του δέρματός μας. Όσες περισσότερες τοξίνες εισέρχονται στον οργανισμό μας τόσο αυτό δυσκολεύεται να παράξει όλες τις λειτουργίες του. Αυτό που συμβαίνει είναι η συσσώρευση περισσότερου λίπους, που αποτελλεί την αιτία της όψης φλοιού πορτοκαλιού στο δέρμα ένω παράλληλα μπλοκάρεται η μεταφορά των θρεπτικών συστατικών. Μια αλκαλική διατροφή αποτελλεί άμεση λύση για το δέρμα μας.

  «Φροντίστε το δέρμα σας πρώτο καθώς αποτελλεί το σημαντικότερο όργανο του σώματός σας.»Περισσότερες πληροφορίες

σχετικά με τις τοξινές διαβάστε αυτό το άρθρο.
σχετικά με τα φυσικά προίοντα φυτικής προέλευσης, πατήστε εδώ.