Τα οφέλη της Αλόης για την υγεία

Τις παλαιότερες εποχές, οι άνθρωποι αναγνώριζαν της ευεργετικές και φαρμακευτικές δυνάμεις της Μητέρας Φύσης. Αυτές οι φαρμακευτικές δυνάμεις εσωκλείονταν μέσα στα φυτά, τα βότανα και τα λουλούδια. Οι θεραπευτές εκείνης της εποχής έφτιαχναν  φυτικά σκευάσματα χρησιμοποιώντας ειδικά μέρη από τα φυτά ή τα έλαια τους για να μπορέσουν να προσφέρουν θεραπεία στους ασθενείς τους.
Ένα από τα δυνατότερα φυτικά φάρμακα εκείνης της εποχής, ιδιαίτερα διάσημο στην Ινδία, ήταν η χρήση του φυτού της Αλόης.

Η Αλόη ως φυτό

Υπάρχουν πάνω από 500 είδη Αλόης στον πλανήτη, σκορπισμένα στην Αφρική, στην Κεντρική Ασία και στην Ινδία. Το είδος που είναι πιο γνωστό και αυτό που χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς λόγους είναι η Aloe Vera. Η αλόη είναι ένα φυτό με μικρό ή και καθόλου κορμό, που έχει καταπράσινα φύλλα τα οποία ανοίγονται σαν βεντάλια. Στην άκρη των φύλλων της υπάρχουν μικρά δοντάκια. Το φυτό της αλόης αναπτύσσεται με μια σπειροειδή μορφική κίνηση, μιμούμενο την κίνηση της ίδιας της ζωτικής δύναμης. Όταν το φυτό αναπτυχθεί και είναι αρκετά ώριμο, παράγει άλλα μικρά φυτά, τα οποία μπορούν να αποκοπούν και να φυτευθούν δημιουργώντας έτσι νέα καινούρια φυτά.
Αυτή η ιδιότητα της αλόης για αυτοαναπαραγωγή είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της.
Υπάρχουν δύο μέρη του φυτού της αλόης που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή διάφορων προϊόντων. Η γέλη ή το τζελ, το οποίο εξάγεται από το κέντρο των φυλλωμάτων και ο χυμός που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα του φυλλώματος.

Η χρήση της Αλόης

Η αλόη βέρα καταχωρήθηκε επισήμως ως προστατευτική ουσία του δέρματος από τη φαρμακοποιία των ΗΠΑ το 1820 και χρησιμοποιήθηκε κλινικά στη δεκαετία του 1930 για τη θεραπεία εγκαυμάτων από την ακτινοθεραπείας στο δέρμα και στις βλεννώδεις μεμβράνες.

Κοσμετολογία
Η Αλόη στην κοσμετολογία χρησιμοποιείται σε υγρή μορφή ή σε σκόνη και προέρχεται από τη γέλη του φυτού. Χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε πολλά σκευάσματα για την περιποίηση του δέρματος, λόγω των ενυδατικών, θεραπευτικών, καταπραϋντικών και αναζωογονητικών της ιδιοτήτων.

Φαρμακευτική
Η αλόη χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας, σε εναλλακτικές θεραπείες και στην ομοιοπαθητική. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής στις Η.Π.Α., μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, ο χυμός της Αλόης περιέχει ισχυρές καθαρτικές ενώσεις. Χρησιμοποιώντας τοπικά το τζελ της αλόης μπορεί να βοηθήσει σε εκδορές και εγκαύματα.

Τροφές
Ο χυμός της αλόης βρίσκει εφαρμογή στην παραγωγή πολλών τροφίμων λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολύτιμα συστατικά. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή αθλητικών ποτών, αναψυκτικών, συνδυάζεται με το αγγούρι και το λεμόνι προφέροντας ενυδάτωση μέχρι και για την παραγωγή  στο ουίσκι, το ψωμί και το γιαούρτι.

Γιατί η Αλόη θεωρείται σούπερ τροφή
Η αλόη περιέχει πολλά σημαντικά συστατικά:

Αντιοξειδωτικές βιταμίνες
είναι πολύ σημαντικές, καθώς βοηθούν στην ουδετεροποίηση των ελεύθερων ριζών. Η αλόη περιέχει τις βιταμίνες A, C, E, B12 και φολικό οξύ.

Ένζυμα
που βοηθούν στην αποδόμηση των λιπών και των ζαχάρων στο αίμα. Επίσης τα ένζυμα έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την φλεγμονή όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα.

Ορμόνες
που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν στην θεραπεία των πληγών.

Ζάκχαρα
που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ιδιότητες.

Μέταλλα
όπως το ασβέστιο, το ποτάσιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο χαλκός, το σελένιο, ο σίδηρος που παίζουν σημαντικό ρόλο στην σωστή λειτουργία ολόκληρου του σώματος.

Καθαρκτικές ουσίες
που έχουν αναλγητική και αντιβακτηριακή δράση.

Τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα της Αλόης για την υγεία

 1. Αντιμετώπιση εγκαυμάτων
  Η αλόη είναι η καλύτερη θεραπεία που μπορείτε να έχετε σε περίπτωση καψίματος και ειδικά σε περιπτώσεις εγκαυμάτων από τον ήλιο. Εφαρμόζοντας την αλόη στο δέρμα σας, θα βιώσετε άμεσα τις θεραπευτικές αλλά και ψυκτικές της ιδιότητες.
   
 2. Ενυδάτωση δέρματος και μαλλιών
  Η ποικιλία των βιταμινών και των μετάλλων που περιέχει αυτό το φυτό, σας βοηθούν να διατηρείται τα μαλλιά σας δυνατά και υγιή ενώ οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες της αλόης αποτρέπουν οποιοδήποτε ερεθισμό.
 3. Ενίσχυση της πέψης
  Οι αντιφλεγμονώδης και καθαρτικές της ουσίες, βοηθούν την διαδικασία της πέψης. Ο χυμός της αλόης ισορροπεί τα ποσοστά της αλκαλικότητας και της οξύτητας στο σώμα, ουδετεροποιεί το ph, αποδομεί τα προϊόντα ζύμης, ενθαρρύνει τα πεπτικά βακτηρίδια στο στομάχι σας και ρυθμίζει την κίνηση του εντέρου.
 4. Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος
  Τα ένζυμα που εμφανίζονται μέσα στην αλόη βοηθούν στην αποδόμηση των πρωτεϊνών και την μετατροπή τους σε αμινοξέα. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική για την σωστή λειτουργία των κυττάρων του σώματός μας. Ο σίδηρος που εμπεριέχεται στο τζελ της αλόης παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
 5. Θεραπεία Φλεγμονών
  Η φλεγμονή είναι η ρίζα των περισσότερων ασθενειών. Ο χυμός αλόης προσφέρει ένα μοναδικό αριθμό βιταμινών και ιχνοστοιχείων, τα οποία καταπολεμούν την βλάβη των ελεύθερων ριζών.
 6. Φυσικός Τρόπος θεραπείας της ακμής, της ψωρίασης και του εκζέματος
  Η θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης για το δέρμα είναι αυτές που μπορούν να βοηθήσουν οποιαδήποτε φλεγμονή εμφανίζεται σε αυτό, όταν εφαρμοστεί τοπικά στην περιοχή.
 7. Βοηθά κατά την θεραπεία του καρκίνου
  Όλες οι τοξίνες που συσσωρεύονται στο σώμα από την έκθεση του ατόμου στην χημειοθεραπεία  μπορούν να απομακρυνθούν με την πόση αλόης, χάρη στις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει.
 
>>>Για να βελτιστοποιήσετε την υγεία και την πρόληψή σας, σκεφτείτε να συμπεριλάβετε την αλόη στην καθημερινή σας ρουτίνα.
 

Εμείς έχουμε συλλέξει για σας τα καλύτερα φυτικά προϊόντα αλόης για εσωτερική αλλά και εξωτερική χρήση.
Βρείτε τα εδώ.

* Πριν καταναλώσετε την αλόη από το στόμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας επειδή υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπως  συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, η νόσος του Crohn, οι αιμορροΐδες και τα προβλήματα σακχάρου στο αίμα, όπου η χρήση της αλόης είναι απαγορευτική.